The Colorfield Performance 2018 – Sloten

Vrijdag 3 augustus was één van de 499 panelen voor mij! Wat een bijzondere ervaring om samen met andere kunstenaars, uit verschillende Europese landen, een dag te werken aan een eigen paneel. Het was érg warm en zonnig deze dag. Met behulp van een afdekzeil en wat houtenlatten werd er nog een beetje schaduw gecreëerd. Ik had één dag om een schilderij te maken op een paneel van 120×120 cm. The colorfield is nog te bezoeken tot 1 oktober. Ik heb kunstwerk nummer 368.

Over de Colorfield Performance:

The Colorfield Performance CH 2018 wordt georganiseerd door Dirk Hakze Kunstwerken uit Sneek. 

The Colorfield Performance is de verzamelnaam voor de grote Land- Art projecten, waarin Dirk Hakze samenwerkt met andere kunstenaars. Het idee hierachter is dat vanuit een gemeenschappelijk concept individuele bijdragen samenvloeien tot één grote kleurrijke eenheid. Daardoor is het mogelijk grote kunstwerken te creëren, die een krachtige markering in het landschap vormen.

Het idee voor deze nieuwe editie van The Colorfield Performance CH 2018 is om in het jaar 2018 een Gesamtkunstwerk te maken met 400 kunstenaars . Dit sluit wonderwel aan bij het centrale thema “Mienskip” van Culturele Hoofdstad 2018. Dit kunstwerk heeft de omvang van een Land-Art project. In een open landschap worden 499 panelen opgesteld in de vorm van een driehoek met zijden van 144 meter.  Het getal 144 is afkomstig uit de reeks van Fibonacci, die verbonden is met de maatverhouding van de Gulden Snede. Er is gekozen voor een driehoek omdat deze meetkundige vorm zich autonoom verhoudt t.o.v. het verkavelde Friese landschap. Deze driehoek is voor Dirk Hakze ook verbonden met de beginselen van Gelijkheid, Vrijheid en Broederschap, die aan de basis liggen van onze huidige democratie.

Het is de bedoeling dat alle 400 kunstenaars in een groep van maximaal 8 deelnemers in één dag allemaal hun schilderij maken op een paneel watervast multiplex met de afmeting van 122x122cm. Iedere deelnemer werkt naar eigen inzicht aan haar/ zijn kunstwerk . Als initiatiefnemer beschildert Dirk Hakze zelf 99 schilderijen. De enige restrictie is dat er met kleur wordt gewerkt. Dus geen zwarte schilderijen! In ongeveer 101 dagen ontstaat een Colorfield  uit het samenspel van verschillende individuele bijdragen. (bron: Dirkhakze.com/projecten)

   

Please follow and like us: